Erlend Ropstad

Erlend Ropstad

Erlend Ropstad har blitt møtt med stormende jubel og strålende kritikker for praktisk talt alt han har vært borti de siste årene. Det har gått gjetord om de energiske konsertene hans på festivaler og konsertscener fra Alta i nord til hjembyen Kristiansand i sør. Anmeldere har beskrevet konsertene hans som saliggjørende, og da pandemien satte en effektiv stopper for store forsamlinger, ble det rapportert at Ropstad fort kunne få to hundre mennesker til å juble så de høres ut som to tusen.

Selv om veldig mange først har fått øynene opp for Ropstad de siste årene, er det her snakk om en suksess som er bygget opp på en organisk måte, ved å legge stein på stein i 17 år. Ropstad blir rettmessig omtalt som en klippe og en kolossal skikkelse innen norsk rock. Han har lagt inn sine ti tusen timer, og startet med oppvarmingsjobber på små klubber rundt om i Norge og Europa.

Det var da han begynte å synge på morsmålet at det virkelige gjennombruddet kom, og han opplevde en mottakelse som muligens står uten sidestykke her til lands. Alle albumene hans har fått utelukkende panegyriske terningkast og anmeldelser, og alle har blitt nominert til minst én Spellemannpris. Etter hundrevis av konserter spilt han seg opp til både til Øyafestivalens hovedscene og flere utsolgte konserter på hovedstadens storstue, Rockefeller. 

Albumet Da Himmelen Brant Var Alle Hunder Stille fra 2021 fikk terningkast 6 i Dagsavisen, Dagbladet og NRK Sørlandet, og ellers utelukkende svært gode anmeldelser, høye strømmetall og rikelig med radiospilling. Ropstads reflekterende og trygge personlighet, i kombinasjon med kompromissløs låtskriving i den høye og tunge delen av rock, gjør at han stadig omtales som en av de fremste eksponentene av norsk rock.

Ropstad har blitt kronet med både Prøysenprisen og Gammleng-prisen. Albumet hans Brenn Siste Brevet ble kåret til årets beste norske album uansett sjanger i Dagsavisens prestisjefylte liste lagd av 50 musikkjournalister, og flere av låtene hans har dukket opp på filmer og i TV-reklamer både i- og utenfor Norge.

I 2020 ble sangene hans, sammen med Nils-Øyvind Haagensens dikt, til forestillingen Menneske, Kjære Menneske på Nationaltheatret. Erlend Ropstad var selv med i stykket med fire av teaterets beste skuespillere, og rakk premiere i februar 2020 med 16 kritikerroste forestillinger før Norge stengte ned.  

I april kan Ropstad ta hjem en Spellemannspris i kategorien rock for Da Himmelen Brant Var Alle Hunder Stille, nærmest samtidig som han slipper sitt nye album, Gleden & Sorgen (29.april 2022), hvis tittelspor spiller seg varm på radio i disse dager.